Behandeling met Qutenza®

Wat?

Qutenza® is een huidpleister die een hoge concentratie capsaïcine bevat (8%). Capsaïcine is een natuurlijk bestanddeel van chilipepers en geeft eten een hete smaaksensatie. Deze pleister wordt voorgeschreven voor de behandeling van perifere zenuwpijn (neuropatische pijn) bij volwassenen, alleen of in combinatie met andere geneesmiddelen tegen pijn. Deze zenuwpijn kan ontstaan door een beschadiging van de zenuw door een operatie, gordelroos, suikerziekte, bepaalde geneesmiddelen, bestraling of andere oorzaken. Capsaïcine vermindert de gevoeligheid van de zenuwen voor pijnprikkels. Zo kunnen zenuwcellen geen pijnsignalen meer naar de hersenen sturen. De pijnverlichting is merkbaar 1 tot 3 weken nadat de pleister is verwijderd.

De behandeling van Qutenza kan om de 3 maanden worden herhaald. Dit is afhankelijk van de hardnekkigheid of terugkeer van de pijn.

Verloop

  • Je krijgt een zetel toegewezen op de dagzaal en je kleedt je om.
  • Er wordt een intraveneuze toegangsweg (slotje) geplaatst. Vervolgens wordt de regio afgetekend. Een pleister wordt gedurende 60 minuten opgekleefd (op de voeten 30 minuten). Bij pijn, zal deze bestreden worden met behulp van ijs applicatie en eventueel de toediening van paracetamol. Na het verwijderen van de pleister wordt er een verkoelende en reinigende gel achtergelaten. Nadien wordt deze verwijderd. Soms kan er besloten worden om reeds vooraf een pijnstiller toe te dienen.
  • Je krijgt alle nodige verdere instructies en afspraken mee naar huis
  • Vervolgens mag je het ziekenhuis verlaten, onder begeleiding van een mantelzorger. De patiënt mag niet met de wagen rijden.

Mogelijke bijwerkingen

De bijwerkingen van Qutenza zijn over het algemeen licht tot matig. Het is mogelijk dat de huid tijdens of na de behandeling met Qutenza een paar uur tot een paar dagen rood of pijnlijk is. Ook jeuk, bultjes, blaren, zwelling en droogheid rondom het gebied dat behandeld is kan voorkomen.

Het mogelijk branderig gevoel en de roodheid verdwijnen binnen een paar dagen. Indien nodig kunt u na de Qutenza-toepassing het behandelde gebied koelen door middel van cold packs. Er wordt aangeraden om gedurende de eerste dagen na de behandeling geen te warme douche/bad te nemen, niet in de zon te zitten of intensief te sporten.