Onze behandelingen

Neuromodulatie

Wat?

Neurostimulatie of ruggenmergstimulatie is een behandeling tegen aanhoudende pijnklachten. Wanneer uw chronische pijnproblematiek niet onder controle komt met medicamenteuze en/of technische behandelingen, of als de bijwerkingen van deze geneesmiddelen onaanvaardbaar zijn, kan neurostimulatie zinvol zijn. Niet alle soorten pijnklachten komen in aanmerking voor neurostimulatie. Zenuwpijn of neuropatische pijn, zoals chronische rug- en/of beenpijn na een rugoperatie, reageren vaak goed op deze therapie. Meer verspreide pijnklachten zijn, over het algemeen, geen goede indicatie voor ruggenmergstimulatie. Bovendien moeten er ook enkele randvoorwaarden vervuld zijn. Uw arts zal u hier uitgebreid over informeren tijdens een raadpleging op de pijnkliniek en zal daarbij op al uw vragen antwoorden.

Bij neurostimulatie sturen we zwakke elektrische pulsjes naar het ruggenmerg. Via deze pulsjes vindt er een onderbreking van de pijnsignalen tussen het ruggenmerg en de hersenen plaats. Bovendien worden de pijnbanen en ruggenmergzenuwcellen beïnvloed (= modulatie) waardoor het signaal dat naar de hersenen gestuurd wordt, niet langer als ‘pijn’ beschouwd wordt. Het doel van deze therapie is uw pijn te verlichten zodat u uw dagdagelijkse activiteiten kan hernemen.

Neurostimulatie wordt al zeer lang toegepast binnen de geneeskunde. De eerste neurostimulator werd in 1960 ingepland. Het is een zeer effectieve en bewezen therapie. Die al een grote evolutie heeft gekend.

Voor meer toelichting, verwijzen we u graag naar onze informatiebrochure.