‘2024 is een uitdagend jaar voor het multidisciplinaire pijncentrum.’, zo vertelt dr. Charlotte Cools, pijnarts en diensthoofd, van campus Bornem. Dr. Charlotte Cools: ‘1 op de 5 volwassenen lijdt aan een chronische pijnproblematiek. Bovendien zijn er ook veel mensen die lijden aan – wat wij noemen – “subacute pijnklachten”. Subacute pijn bestaat langer dan 6 weken, maar minder dan 3 maanden. Vanaf 3 maanden wordt de pijn als “chronisch” bestempeld. Pijn is dus veel voorkomend en daardoor een hot topic in de medische wetenschap. Daardoor beweegt er veel in de klinische praktijk.’ Ze vult verder aan: ‘Dit zorgt voor een voortzetting van de groei van ons multidisciplinair pijncentrum én ons team van pijnartsen.’.
Dr. Freija Raps, pijnarts: ‘Wel, er is – eindelijk – een beperkte terugbetaling voor de gepulseerde stroombehandeling of PRF van de perifere zenuwen. Bij deze behandeling geven we stroomstootjes aan de pijnzenuw. Door de vrijgekomen warmte en pulsjes verandert het karakter van de pijnzenuw. Dit geeft vervolgens een pijnvermindering. Deze behandeling kan op elke zenuw van het lichaam worden toegepast. Voorlopig beperkt de terugbetaling zich echter uitsluitend tot de behandeling van de zenuw naar het schouder- en kniegewricht.’
Dr. Ellen Thys, pijnarts, vult aan: ‘Wij zijn erkend als “expertisecentrum” in de multidisciplinaire aanpak van chronische pijnproblematiek. We benaderen de patiënt vanuit een holistische visie. We bekijken alle facetten van de pijnproblematiek, niet louter het medische aspect. We herschreven recent ons multidisciplinair begeleidingstraject. In dit traject zoomen we in op de psychologische, emotionele - en sociale componenten die een pijnproblematiek met zich meebrengt. Sommige van onze patiënten voelen zich – door de aanhoudende pijnklachten – soms moedeloos, alleen en depressief. Maar we hebben ook aandacht voor de financiële impact. Soms lijdt een pijnproblematiek immers tot langdurige werkongeschiktheid. We zijn hiervoor ook recent een samenwerking met de Werkschakel aangegaan. Dit nieuwe – door de overheid gefinancierd – project trachten personen een arbeidsongeschiktheid te begeleiden in hun zoektocht naar werk. Op die manier geven we onze patiënten een houvast in het kluwen van onze Belgische wetgeving. We trachten, samen met onze collega’s van de sociale dienst, steeds onze patiënten te begeleiden naar een “werkbaar” werk. Aan de hand van groepssessies komen onze patiënten in contact met lotgenoten. We geven ook informatie over de impact van voeding en beweging op pijn. Ook individuele begeleiding behoort tot de mogelijkheden. Het is een traject op maat van de individuele noden van onze patiënten.’
Dr. Jenny Cheng, pijnarts: “We starten ook met het aanbieden van intraveneuze medicamenteuze pijntherapie. Deze therapie bestaat uit het toedienen van lidocaïne – een lokaal anestheticum – en ketamine, een pijnstillend middel dat op onze hersenen werkt. Deze producten worden zeer vaak gebruikt tijdens een verdoving voor een operatie. In de behandeling van chronische pijn hebben deze producten slechts een beperkte plaats, maar desalniettemin kan het voor geselecteerde pijnproblemen wel een meerwaarde bieden. Zo kan het een oplossing bieden voor therapieresistente CRPS (= complex regional pain syndrome) of neuropathische pijn na chemotherapie of een herseninfarct. Deze therapie is voorbehouden voor een select groepje van patiënten. Toch is het een verrijking in ons aanbod.”
Dr. Jenny Cheng: “In het najaar van 2024 starten we met een observationele interventionele studie. We verzamelen gegevens van alle patiënten die een radiofrequente stroombehandeling van het sacro-iliacale gewricht ondergaan. Uit deze gegevens trachten we dan te concluderen welke van 2 technieken de meeste pijnvermindering biedt. Op die manier trachten we onze behandelingen wetenschappelijk verder te onderbouwen. Uit de praktijk blijkt immers dat deze behandelingen pijnverlichting bieden, maar niet welke techniek het meest succesvol is. Dit gaan we onderzoeken.”
Dr. Eline Baten, pijnarts, en Leen Groes, hoofdverpleegkundige, sluiten af. Leen Groes: “We hebben onze jaarlijkse ‘week van de pijn (10 tot 16 oktober)’. Elk jaar trachten we dan pijn extra onder de aandacht te brengen. Dit jaar focussen we ons op de herkenning van pijn door zorgverleners. Elke zorgverlener komt immers in contact met patiënten met aanhoudende pijn. Uit onmacht of tijdsgebrek wordt een pijnproblematiek vaak niet besproken. Tijdens de week van de pijn starten we met een campagne om zorgverleners en patiënten warm te maken voor het probleem rond pijn. We geven tips en tricks om een pijnproblematiek te benaderen en te bespreken. De belangrijkste boodschap is: ‘Vraag naar pijn en maak het bespreekbaar.’ Het pijncentrum kan steeds advies geven omtrent de behandelingsmogelijkheden.’ Dr. Eline Baten, tevens coördinator van het algologisch team, vult aan: ‘Dat klopt. Een pijnproblematiek geeft de patiënt, maar ook soms de zorgverlener, een gevoel van onmacht. Multidisciplinaire pijncentra zijn gespecialiseerd in dit soort problemen. We staan onze collega-zorgverleners en patiënten dan ook graag, met woord en daad, bij. Binnen het ziekenhuis hebben we hiervoor het algologisch team. Dit team van psychologen, pijnverpleegkundigen en artsen begeleiden gehospitaliseerde patiënten met een moeilijk te controleren pijnproblematiek. Tijdens deze ‘week van de pijn’ zal dit team ook de campagne kracht bijzetten.”
Wens je graag op de hoogte te blijven van onze lezingen of wens je meer informatie? Op www.pijncentrumbornem.be vind je alle informatie.